torsdag 3. april 2008

Trengs disiplin? Nei. Lær å hoppe glatt over det.

Mange jeg snakker med har gått kurs i meditasjon. Mange har også tatt flere kurs. Men de sier de likevel ikke mediterer. De kan det, vet at det er bra for dem, sier at de skal begynne gang på gang, men gjør det ikke. Det er et veldig vanlig problem.

Så hvordan kan man skape seg en rutine på meditasjon? Hva skal til for at man gjør det hver dag i mange år?

Det er egentlig enkelt. Uansett hva som skjer, gjør det likevel. Hvis du bare har 2 minutter tilgjengelig i løpet av dagen, gjør det likevel. Hvis du bare har tid mens du sitter på do én gang om dagen, gjør det likevel. Det er ikke vanskelig. Men likevel gjør vi alt vi kan for å gjøre det vanskelig for oss selv.

Mange som lærer bort meditasjon legger veldig stor vekt på metode, sittestilling og disiplin. Det gjør at kursdeltakerne får veldig stor terskel for å få det til. De tror at hvis de ikke har 20 minutter i løpet av dagen så er det ikke noe vits. Men det er det! Hvis du har bare ett eneste minutt å meditere på, så er det noe vits. Det er bedre enn ingen ting. Kursdeltakerene får også et ugunstig forhold til hva meditasjon egetlig er. De tror det er å være uten tanker, mens det i praksis er umulig. Og siden det er umulig er det ingen som føler de får det til. Noe som ikke er sant, de får det til. Selv om tankene spinner avgårde får du til å meditere. Altså, uansett hva som skjer, gjør det likevel.

Hemmeligheten med gjør-det-likevel-trikset er at du sakte men sikkert bygger opp kroppen og sinnet til å få det til. Hvis du tar 1 min meditasjon daglig i 2 uker, kan jeg garantere at du har klart å skape en rutine som lar seg gjennomføre. Og som du kan utvide til 3 minutter de neste to ukene. Etter en mnd får du til 5 minutter hver dag. Og etter tre mnd er du oppe i 20 minutter hver eneste dag.

Dette er ikke fordi du har brukt disiplin, det skal du være klar over. Du trenger ikke disiplin. La meg forklare.

Når du mediterer vil kroppen slappe av. Stresshormoner reduseres og velværehormoner økes. Det føles godt. I tillegg vil kroppen begynne å helbrede seg selv på alle mulige måter og den vil etterhvert få LYST til å meditere. Det er ikke noe du trenger å bruke disiplin på. Det vil skje av seg selv. Akkurat som at du ikke trenger å bruke disiplin for å gå på do. Det skjer av seg selv fordi kroppen har lyst til å gå på do.

Så når du mediterer 1 minutt om dagen vil du gradvis gi kroppen mulighet til å forstå hva dette er og i tillegg vil du få mer velværehormoner. 1 minutt om dagen i 2 uker! Det er ingen unnskyldning som er god nok til å ikke meditere 1 minutt om dagen. Det er ingen som ikke har tid til å sette av 1 minutt om dagen. Og det krever hverken disiplin eller energi for å få det til. Det krever bare at du ikke glemmer det. Men hvis du har et seriøst ønske om å begynne å meditere glemmer du det ikke. Og hvis du ikke har et seriøst ønske om å få til å meditere, vil du garantert få det etter disse to ukene med 1 minutt om dagen.

1 minutt om dagen!!! Kun 1 minutt om dagen i to uker. Er det mulig at det er så enkelt?? Ja, absolutt. Øk så til 3 minutt i to uker. Så til 5 minutt. Så til 10, til 15 og så til 20 minutter. På tre måneder har du klart å få både kropp, sinn og følelser med på laget og du får til å meditere 20 minutter daglig uten å trenge å bruke disiplin. Velværehormoner, gode følelser og kroppens naturlige driv til god helse gjør hele jobben for deg resten av livet. Og du har hoppet glatt over disiplin.

Ingen kommentarer: