tirsdag 1. april 2008

Bedre effekt av medisin

Influensavaksine virker bedre på de som mediterer. Etter bare 8 uker med meditasjon ser forskere en markant endring i effekten av vaksine hos de som mediterer.

http://www.psychosomaticmedicine.org/cgi/content/full/65/4/564

Denne studien så på konsentrasjonen av antistoffer i blod som kommer av influensavaksine. For de som mediterer, altså i denne studien de som bare har meditert i 8 uker(!!!), blir effekten av influensavaksinen mye bedre enn hos de som ikke mediterer.

I tillegg til at denne studien bare gikk over 8 uker, rapporterte deltakerne at de i gjennomsnitt mediterte bare litt over 2 ganger i uka!!! Det er jaggu ikke så mye… likevel har meditasjon en så markant og konkret effekt.

Det interessante med denne studien er at medisin faktisk fungerer bedre på de som mediterer. Er ikke det ganske spesielt? Hvor mye penger bruker ikke staten på subsidier og støtte for pasienter som trenger medisiner? Det er ganske mye… Og hvor mye vil ikke staten spare ved å sette disse pasientene på meditasjon samtidig??? Det er ganske mye...

Det har ikke blitt gjort mye forskning på dette, men en annen studie som har blitt gjort på Tai Chi og effekt av influensavaksine hadde enda bedre resultat. Utøverene var eldre mennesker med en gjennomsnittsalder på 77 år som fikk lære tai chi. Etter 3 uker med tai chi ble effekten av influensavaksine målt til 179% mens kontrollgruppen hadde bare 58%. Det er markant forskjell gitt. Tai Chi og meditasjon kan til en viss grad sammelignes i og med at også tai chi setter utøveren i en meditativ tilstand.

Det trengs mer forskning på dette selvfølgelig, men slik som disse to undersøkelsene viser, har meditasjon sannsynligvis store effekter på medisinbruk og økonomi forbundet til dette. Kanskje spesielt for de med kroniske lidelser. Det er verdt å merke seg.

Ingen kommentarer: