fredag 28. mars 2008

Stress - en epidemi

Stress er stort problem i vårt samfunn. Større enn vi er klar over. Men siden alle er så stressa, siden ingen observerer stresset fra utsiden, er det heller ingen som vet i hvilken grad det er et problem. Vi ser bare ekstremtilfellene. Altså de periodene vi selv er veldig stressa, eller de som blir utbrente. Vi ser ikke hverdagsstresset. Stresset har vokst i takt med den moderne livstilen og har sakte men sikkert smøget seg inn i alle krinker og kroker i menneskekroppen.

Hvis du kjenner på kroppen din nå, er den avslappet? Det kan godt hende du kjenner deg rolig og avslapet, men kjenn ekstra godt etter. De aller fleste finner muskelspenninger, tankestøy, grunn pust og andre symptomer på at de er stresset. Årsaken er ikke den at du er en stresset person, men at stresset er en så integrert del av hverdagen at vi ikke slipper unna. Jeg skal forklare årsaken litt senere.

Både politikere, leger, lærere og barn og foreldre er i en konstant tilstand av stress. Hvordan påvirker dette avgjørelsene som taes tror du? Dette stresset er så grunnleggende at vi tilogmed ser på det som normalt. Men hva skjer egentlig ved stress?

Hormoner

Stresshormoner som adrenalin og noradrenalin aktiveres av støy, lysblinking, tv, osv. Og hvor mye støy har vi ikke rundt oss? Kanskje spesielt i byene, men også landsbygda er utsatt for det samme stresset gjennom bl.a. TV og reklame. Vi blir kontinuerlig utsatt for impulser som avbryter det vi holder på med inni oss og gjør at vi opplever en grunnleggende kontinuerlig, men kanskje ubevisst, utrygghet. Vi finner aldri den ekte indre roen. Ikke uten smertestillende, sovepiller eller alkohol.

Alt i kroppen fungerer dårligere når vi er stresset. Immunforsvar, fordøyelse, nervesystem, hjerne, hjerte, osv., alt går dårligere. Stress er at kroppen er i forsvarsmodus. Vi er på alerten mot omgivelsene og i en konstant impulsivitet. Stresshormonene, eller "fight or flight"-hormonene, gjør at vi blir mer impulsive fordi kroppen tror det gjelder liv og død. Det gjør at vi handler før vi tenker.

Og hvordan tror du dette spiller inn i politiske avgørelser, familieavgjørelser eller sosiale situasjoner? Vi opplever mer konflikter og forstår ikke hvorfor. Vi reagerer bare og har ingen selvinnsikt fordi stresset tillater ikke at vi setter av tid til selvinnsikt. Vi vil heller skylde på de andre fordi de fikk oss til å reagere. Vi må alltid ha musikk på, se på TV, høre på radio, være på internett, lese avis eller spise godteri. Noe må alltid gjøres og du får ikke tid til å bare roe ned.

Og nei, TV er ikke å roe ned. Det gjør det bare verre. Jeg er ikke av dem som mener TV er skadelig og bør helst unngås, men jeg mener at TV ikke gir folk virkelig avslapning. Det gir bare en flukt fra egne tanker og egen uro og stress. Du kan tro det gir avslapning, og det føles kanskje som avslapning, men for kroppen og sinnet er det å opprettholde et stresset hormonsystem og en støyete emosjonell og mental virkelighet.

Overskudd til helbredelse

Og over tid tærer strsset på kroppen fordi den ikke får overskudd å bruke på helbredelse. Vi får dårligere søvn, dårligere fordøyelse som igjen gir livsstilssykdommer som diabetes, allergi, høyt blodtrykk, åreforkalkninger, osv. Det er også pga maten vi spiser, selvfølgelig, men stresset gjør at kroppen fungerer dårligere, og dermed har negativ mat større negativ effekt.

Meditasjon er motgiften til stresshormoner. Nesten alle postene i denne bloggen forklarer hvorfor.

Ingen kommentarer: