tirsdag 1. april 2008

Meditasjon reduserer helseutgifter

Noe av det vi ser mer og mer med den moderne livsstil er den økende medikamentbruken. Det blir viktigere og viktigere å leve lenge og holde sykdom borte. Men samtidig er måtene dette gjøres med dagens legevitenskap sykdomsfremkallende i seg selv. For å holde blodtrykket nede må vi ta medisiner. Disse medisinene har bivirkninger vi trenger andre medisiner for å dempe, som igjen har bivirkninger vi trenger nye medisiner for, osv. Det blir en evigvarende syklus av medisiner. Og vi tror vi får det bedre og at det forlenger livet. Det er rett og slett ikke sant. Og absolutt alle vet det egentlig. Livet blir ikke bedre med medisiner.

Når det er sagt vil jeg også gjøre det klart at jeg er ikke for å kutte ned på medisiner bare fordi de er negative. Jeg er for å kutte ned på medisiner som et resultat av at man gjør livsstilsendringer og bruker medikamentfrie metoder som hjelper på den sykdommen man har, som f.eks. meditasjon. Nedtrapping av medisiner kommer når kroppen er helbredet nok til å tåle det.Men hemmeligheten er jo egentlig å forebygge. Istedet for å vente til sykdommen slår ut i full blomst, start forebyggende tiltak nå. Meditasjon er i den sammenhengen, sammen med kostholdssendringer, det beste man kan gjøre. Men dette gjelder ikke bare privat. Det er også gunstig for det offentlige. Det har blitt gjort noen studier som ser på sammenhengen mellom meditasjon og bruk av legetjenester og offentlige sykepenger.

Helseutgifter minkes

En studie så på det offentliges hjelpeapparats helseutgifter til 1481 mediterende sammenlignet med 1481 ikke-mediterende i en periode over 6 år. Det de så var at for kontrollgruppen øker helseutgifter med 12% årlig. Men for den gruppen som lærte seg meditasjon i løpet av studien sank utgiftene med 2% årlig. Dette er ganske betraktelig resultat.Det betyr at hvis du bruker la oss si 1000kr hvert år på legeutgifter. I løpet av 6 år vil beløpet være oppe i 2400 kr for de ikke mediterende, men gått ned til 900 kr for de som mediterer. Det er en forskjell på 1500kr. Hvert eneste år får de mediterende mer penger å rutte med jo eldre de blir. Er ikke det lukurativt? Man kan bruke pengene på å nyte livet i stedet for medisiner.

Og er det ikke ganske fristende å bli eldre men likevel senke helseutgiftene? Det er helt motsatt av hva samfunnet forbereder seg på. Og egentlig så motsatt at jeg er helt sikker på at mange som leser dette ikke tror på det. Men det er nok desverre sant. Jeg har ikke vært hos legen siden år 2000, og da brukte jeg 300kr i egenandel. Siden det har jeg nedverdiget meg selv og brukt en 50 lapp på ibux én gang.

Færre forsikringssaker

En annen studie sammenlignet antall forsikringssaker mellom de mediterende og ikke-mediterende over 5 år. Selve forsikrings kontraktene var lik hos begge grupper. Forskerne kunne se at for de mediterende opp til 40 år var antall sykehusdager 50% lavere enn normalen. Men for de over 40 år var antall sykehusdager hele 70% lavere! Samme prosenter gjaldt for sykdom og skader uten sykehusinleggelse. De mediterende hadde 55% mindre kreftsvulster, 87% mindre hvertelidelser, 30% mindre infeksjoner, 30% mindre mentale lidelser og 87% mindre nervesystemsykdommer.

En annen studie så på helseutgifter over en 4 års periode og så en 11 års periode. De mediterende hadde ca.57% lavere utgifter enn kontrollgruppen etter 4 år, og 63% lavere etter 11 år. Disse forskjellene gjalt for alle aldersgrupper. Kontrollgruppen hadde 11.4 ganger flere sykehusinnleggelser pga hjerte/kar lidelser, 3.3 ganger høyere for kreft og 6.7 ganger høyere for mentale lidelser og narkotikamisbruk. Den største forskjellen ble observert for de over 45 år. De hadde helle 88% ferre sykehusdager enn kontrollgruppen. Hvis vi tar til oss disse tallene, vil ikke det bety at det er ganske gunstig for oss å meditere?

Ingen kommentarer: