søndag 27. april 2008

Bedre søvn med meditasjon

Det er ingen hemmelighet at søvn er viktig for helsen. Det er heller ingen hemmelighet at mennesker i dag sover dårlig. Årsaken til dette er den livsførsel vi har i den moderne hverdagen. Før i tiden var ikke stress et problem annet enn for de som var genetisk disponert for nervøse lidelser. I dag er det problem for alle.

Dette hverdagsstresset tar vi med oss inn i natten og søvnen blir dårligere. Vanligvis vil vi ha sykluser i løpet av natten hvor vi veksler mellom dyp søvn og drømmesøvn, alpha og deltanivå. Når vi er stresset vil vi ha vanskeligere for å komme inn i den dype søvnen. Og det dumme med det er at det er i den dype søvnen kroppen helbredes. I drømmesøvnen vil kroppen reagere på de følelsene vi har i drømmene så det hjelper ikke så mye. Så lenge vi er stresset vil vi drømme stressende drømmer. Stresshormonene får boltre seg fritt og når kroppen egentlig skulle hatt fri til å reparere seg selv får den bare mer av det som tærer på den. Og vi blir bare sykere og sykere og blir fortere og fortere gamle.

Men... med meditasjon får vi en mulighet til å komme oss ut av denne spiralen. Meditasjon gjør at du setter kroppen fri til å helbrede seg selv, og du kan begynne å snu bevegelsen.

Det har blitt gjort mye forskning på meditasjon og søvn. Og alt har vært positiv, selvfølgelig. Jeg har aldri sett forskning på meditasjon med et negativt resultat, en bivirkning eller noe lignende. Det eneste jeg kan som bivirkning er at de som vier absolutt all sin energi og tid til å meditere blir introverte. Men det skal litt til. Det er snakk om de som gjør 8 timer meditasjon hver eneste dag i mange måneder og tror at det er helt nødvendig for å ha det bra. Det eneste de får igjen for det er at de må jobbe seg inn i det sosiale livet igjen straks de legger merke til at de ikke får det noe bedre likevel.

Så det de har sett med forskning på meditasjon er at det bedrer søvnkvaliteten. Meditasjon gjør ikke bare at du får lengre og dypere perioder med dyp søvn, du får også bedre drømmekvalitet. Færre vonde og stressende drømmer og færre gjentagende drømmer.

I tillegg bruker de som mediterer mindre tid på å våkne. Dette er et tegn på god søvn. Hvis du har problemer med å våkne, at du bruker lang tid eller må kjempe hardt med deg selv, har du sannsynligvis ikke sovet godt.

Prøv meditasjon og du skal se at etter bare noen uker blir søvnen bedre.

Ingen kommentarer: