lørdag 29. mars 2008

Lær meditasjon nå

Siden det står så mye bra om meditasjon i denne bloggen skal jeg ikke la deg henge i tomme lufta. Du skal også få lære å meditere. Meditasjon er enkelt, lett å lære og lett å praktisere. Det er så enkelt at du kanskje ikke vil tro det. Og at noe så enkelt kan være forbundet med alle disse positive helseeffekter er hinsides all fornuft. Men det er sant.

Bare gjør så her:
Sett deg godt til rette i en god stol. Sitt sånn at det er behagelig og du kan puste fritt.
Lukk øynene og kjenn på pusten. La pusten gå stille gjennom nesa.
Si inni deg: "indre stillhet" på innpust. Lytt til stillhet på utpust.
Gjør dette i 20 minutter.
Hver gang tankene begynner å fly, bare rett fokus tilbake til pusten og og det å si "indre stillhet" inni deg på innpust.
Når det har gått 20 minutter kan du sakte åpne øynene, bevege kroppen litt og kom sakte tilbake til hverdagen.


Når du mediterer vil tankene garantert begynne å rote rundt i alt mulig annet enn det å meditere. Og mange tror dette gjør at de ikke får det til. Men det er desverre ikke sant og kan derfor ikke brukes som en unnskyldning. Du får det til likevel!

Tankene vil alltid fly, selv om du har meditert i 30 år. Ikke bry deg om det. Bare rett fokus tilbake til å si "indre stillhet" inni deg og legge merke til pusten.

Dette er så enkelt meditasjon er. Det finnes tusenvis av andre meditasjonsteknikker. Alt fra enkle til ekstremt kompliserte. Men de har gjerne andre utgangspunkt og andre utfall. Kanskje kan jeg legge ut noen slike etterhvert også. Men for alle effektene som forskning viser på meditasjon, er denne enkle teknikken nok. Når vi ser at en så enkel teknikk har så omfattende heidundranes positive helse effekter, hvorfor gjør vi det ikke?

Når vi ser hvor mye sykehusene sliter med med å gjøre jobben sin, hvorfor tar ikke staten grep og setter alle til å gjøre meditasjon istedet? Den norske skolen er i forfall. Vi vet at meditasjon øker intelligensen, hukommelsen, konsentrasjonsevnen og læreevnen. Hvorfor setter vi ikke bare alle skolebarn til å gjøre meditasjon? Mange eldre sitter å kjeder seg til døde på gamlehjem og får ikke til å hverken røre seg eller snakke. Når vi ser at meditasjon øker livskvaliteten og bedrer helsen selv om man er over 80 år, hvorfor lærer vi dem ikke bare meditasjon? Folk blir ubrente, deprimerte og langtidssykemeldte over en lav sko. Når vi vet at meditasjon demper stress, gjør en glad og reduserer den årlige sum som brukes på legebesøk og medisiner, hvorfor blir vi ikke opplært i meditasjon? ...jeg bare spør.

Ingen kommentarer: