tirsdag 8. april 2008

Mange typer meditasjon - samme virkning

Det har blitt gjort mange studier som sammenligner forskjellige former for meditasjon.

Et tradisjonelt problem blant forskjellige grupperinger er jo at alle mener at sin metode er bedre enn de andres. De sier "nei nei, du må ikke gjøre meditasjon, du må gjøre yoga." Eller "nei nei, Qi Gong er mye bedre enn Tai Chi". Eller "nei nei, Tai Chi har mye bedre effekter enn både meditasjon, yoga og qi gong". Og ikke bare det. Krigen forgår også mellom de forskjellige grupperinger innenfor en metode. Zen buddhister mener zen-meditasjon er bedre enn Vipassana meditasjon. Andre mener SatNam er et bedre mantra enn Om. Eller at Hu er et mye bedre mantra enn både Om og SatNam. Og andre igjen mener at "skal du VIRKELIG få noe ut av meditasjon, så må du gjøre denne komplekse visualiseringen som du bare får lære på det veldig avanserte spirituelle kurset jeg har, som er den mest avanserte meditasjonen på hele planeten". Det er veldig vanlig å tro at den metoden vi selv driver med er den beste. Og ikke bare er den best, den er bedre enn alle andre metoder på hele planeten. Ja, kanskje tilogmed i hele universet! Mange tror faktisk seriøst på dette. Jeg har også "been there, done that", men har fått et litt mer nøkternt og realistisk syn på meg selv og det jeg driver med etterhvert.

Det har blitt gjort flere metastudier som sammenligner effekten av forskjellige meditasjonsmetoder. En metastudie er en studie som ser igjennom all forskning som har blitt gjort og setter sammen et statistisk resultat basert på det.

Jeg har sett på flere slike studier på meditasjon, og det alle konkluderer med er at det er ubetydelige statistisk forskjell mellom de forskjellige metodene. Dette betyr at så lenge det er snakk om fysisk og psykisk helse har det ikke så mye å si hvilken metode du bruker til å meditere. Vipassana, Mindfulness, Mantra, tai chi, qi gong, yoga, visualisering, osv, alt er bra.

En studie så på forskjellen mellom meditasjon, tai chi, yoga og qi gong ifh angst symptomer. Her var det ingen statistisk signifikant forskjell mellom de fire metodene. Alle virket like bra!

En annen studie sammenlignet erfarne munker i Tibet som har meditert hele livet med erfarne meditatører som har brukt Transcendental Meditasjon. De fant at de får de samme resultatene i hjernen på EEG undersøkelser. Se Brain power artikkelen for en gjennomgang av meditasjonens effekter på hjernen.

En annen studie sammenlignet akupunktur, biofeedback og avslapningsteknikker og fant at også disse tre har statistisk sett samme effekt mot smerter i ansiktet. Dette er også ganske interessant. Har altså meditasjon samme effekt som akupunktur når det gjelder smertebehandling? Men ikke bare hadde de samme gode effekt, de virket like bra som konvensjonell behandling. Så trenger vi da egentlig å gi smertestillende til folk når smertestillende har så mange bivirkninger? Kan vi ikke heller bare bruke mer krefter på å lære bort meditasjon?

Ulempen med meditasjon er at individet må faktisk gjøre en innsats selv. Det er mye lettere å bruke 30 sekunder på å ta noen piller enn 20 minutter med meditasjon. Men meditasjon har ingen bivirkninger, bare til-virkninger. Du helbredes på alle mulige andre måter i tillegg. Er det ikke da egentlig mer verdt å investere 20 minutter hver dag enn tusenvis av kroner i året på fler og fler legebesøk og mer og mer medisiner?

Ingen kommentarer: