fredag 28. mars 2008

Hormoner, de hormoner...

Hormoner er kjemiske budbringere i kroppen som forteller resten av cellene hvordan de skal reagere. De produseres i hormonkjertler plassert rundt om kring i kroppen. Hormonsystemet kalles det endokrine system. Vi har for eksempel binyrene, som sitter på toppen av nyrene og produserer adrenalin og kortisol. Vi har skjoldbruskkjertelen som sitter i nedre del av halsen og produserer et hormon som styrer metabolismen i kroppen. Hypofysen i hjernen lager både nevropeptider og hormoner og regnes som den overordnede kjertel som styrer hele endokrine system.

Nevropeptider er bitte små hormoner som brukes i kommunikasjon mellom nerveceller i hjernen. De finnes i små poser i tuppen av hver nervecelle. Når nerven får en impuls vil den tømme posen ut i enden og nevropeptidene aktiverer neste celle. På denne måten går signalene fra nervecelle til nervecelle og aktiverer et komplekst nettverk av celler.

Hormonene går ut i blodbanen og distribueres videre ut i kroppen. Våre følelser og reaksjoner er koblet til nevropeptider og hormoner. De påvirkes både innenifra av våre tanker og underbevissthet, og utenifra av hendelser og situasjoner.

Meditasjon balanserer peptidene i hjernen og hormonene i resten av kroppen. Du får mer av de positive peptidene/hormonene og færre av de negative. Nedenfor får du en beskrivelse av noen av de hormonene det har blitt gjort forskning på i forbindelse med meditasjon.

Rapporter viser at adrenalin(som er et hormon som går på short - term stress, aktiveres ved reaksjoner på lys, støy, flight or fight, sinne, gir økt hjertefrekvens, økt blodsukker, sammentrekte blodårer i mage, mindre pupiller, demper immunforsvaret) og noradrenalin(aktiveres i hjernen – gir bedre oppmerksomhet og impulsivitet, koblet til depresjon og indre stress, ADHD, øker hjertefrekvens og muskelresponsivitet) blir lavere, som gjør at man blir mindre stresset og kroppen går ikke i forsvar av den minste ting. Dette fører til muskelavspenning og egentlig generell avspenning i kroppen og psyken. Man føler seg tryggere i hverdagen.

Meditasjon øker nivået av velværehormonet prolaktin som produseres i hypofysen. Prolaktin er et hormon som bl.a. stimulerer melkeproduksjon under graviditet, men også andre ting. For eksempel ser man at mengden prolaktin i blodet etter seksuell aktivitet henger sammen med mengden tilfredsstillelse. Det er et belønningshormon. Ved meditasjon får man altså økt serumprolaktin og man kjenner en større velvære og tilfredshet.

Redusert kortison i blod – mindre stresshormoner under stressende aktiviteter, både i meditasjon og etter meditasjon. Kortison er et overlevelseshormon sammen med adrenalin og noradrenalin. Det øker blodtrykket. Dette kalles også ”fight or flight” hormonet og aktiveres når vi kommer opp i truende situasjoner. Veldig mange av de situasjonene vi opplever som truende er innbilt truende. For eksempel det å tale for forsamlinger. Det står ikke på liv og død. Du blir ikke skadet av det heller. Likevel aktiveres kortison når vi blir redde. Gjennom meditasjon blir du tryggere på deg selv ved at kortisonnivået i blodet minker. Etter å ha meditert en stund vil dere oppleve å kjenne at frykten skulle vært der, men dere kjenner den ikke.

Mindre TSH(Tyroidea Stimulerende Hormon) mot stress, mens man samtidig bevarer nivået av tyroksin og blodsukker nivået. Blodsukkeret stabiliseres. TSH produseres i hypofysen og er et nevropeptid som stimulerer skjoldbrusk kjertelen. Denne kjertelen står for metabolismens aktivitet i kroppen og styrer mye av kroppens energiforbruk.

Høyere GH(Growth hormone) og testosteron nivå mot stress etter 4 mnd meditasjon. GH er et nevropeptid som sørger for celle reproduksjon, beinvekst, minsker fett, øker muskelmasse og stimulerer vekst og regenerering i alle organer. Meditasjon har vist seg å være veldig bra for idrettseliten og folk som trener veldig mye. Dette er nok mye på grunn av man får økt GH. Testosteron henger sammen med energi nivå, libido, velvære og immunforsvaret hos begge kjønn. Altså lavt testosteron nivå gir lite energi. Meditasjon balanserer det naturlige testosteronnivå hos både kvinner og menn. Forskjellen er at menn normalt sett har 20 ganger mer testosteron enn kvinner.

Økt arginin vasopressin – har med væskebalanse, hukommelse og læring å gjøre. Det stabiliserer blodsukkeret og er en viktig faktor for god søvnkvalitet.

Ingen kommentarer: