torsdag 17. april 2008

Bestselgende legemidler vs. meditasjon

Legemiddelindustrien er en av de største industriene i verden. Jeg har selv jobbet i et legemiddelfirma og sett hvor stor jubelen var når de fikk godkjent et legemiddel for kroniske smertepasienter. Selvfølgelig er legemidler helt nødvendig for menneskers helse, men det gir en viss bismak at det er den største helseindustrien. Spesielt når vi vet at det finnes så mange andre sunnere alternativer.

Her har jeg tatt for meg noen av de mest solgte legemidlene og sammenlignet deres effekter med tilsvarende forskning på meditasjon. Resultatet er slående.

Lanoxin (digoxin) mot hjertefeil og arytmi.

Denne medisinen gir 6 % mindre sykehusinnleggelse i forhold til hjertefeil, men ingen forskjell i overlevelsesrate. Og absolutt ingen forskjell i livskvalitet. Jeg vil ta med poenget med livskvalitet her fordi meditasjon hjelper mot spesifikke sykdommer, men det hjelper også for så mye mer. Både i forhold til livskvalitet og andre aspekter av god helse.

En studie på mennesker med hjerteproblemer viste at de som mediterer har 50% mindre sykehusinnleggelse. Og det er i tillegg til forbedring av livskvalitet og alle andre positive effekter med meditasjon. Det er en ganske betydelig forskjell fra legemiddelet, som bare kan vise til 6% mindre sykehusinleggelse.

Norvasc (amlodipine) mot angina.

Gir 16 % redusert risiko for dødsfall. Angina er en sykdom som gjør at pasientene ikke kan anstrenge seg uten å få store problemer. Trening, gå trapper, stress og slike ting blir veldig vanskelig. En studie viser at Amolodipine gir en økning i trengstid på 53 sekunder, mens de som fikk placebo økte sin treningstid med 66 sekunder. Forskerne konklurerer selvfølgelig med at amolodipine ikke gir økning i treningstid Og samme studie viste at ingen fikk økning i livskvalitet. Vanligvis måler de ikke livskvalitet i slike studier, men denne gjorde merkelig nok det.

Derimot viser en studie med meditasjon og anginapasienter at etter 8 mnd har pasientene 15% større toleranse for aktivitet og 12% høyere maksimal yteevne. Her ble det også påvist at de mediterende har både bedre livskvalitet og høyere stresstoleranse.

En studie gjort på dødelighet blant eldre med hjertelidelser viste at etter tre år med meditasjon levde fortsatt alle de mediterende. Overlevelsesraten etter 3 år er med andre ord 100%. Det er bedre enn noen annen medisin kan skryte av.

Zestril (lisinopril) mot høyt blodtrykk

Den beste og mest populære medisin for å senke blodtrykket gjør at 60% av pasientene oppnår et trygt blodtrykk. Zestril senker systolisk blodtrykk mer 16 mmHg og diastolisk blodtrykk med 10 mmHg.

Meditasjon viser seg å senke systolisk og diatolisk blodtrykk med 4.7 mmHg og 3.2 mmHg. Her kan det ikke måle seg med medisinen, men det er likevel tall verdt å legge merke til. Kanskje det trengs mindre medisin for de som mediterer? Kanskje kunne det vært en ide og la de gjøre meditasjon i tilleg til medisinen? Jeg vil tro bivirkningene vil minke betraktelig og helsen forsterke seg betydelig.


Det er veldig mange studier som bekrefter meditasjon som blodtrykkssenkende. Likevel er avspenningsteknikker noe av det siste legene foreslår når alt annet er prøvd. Det er snudd på hodet spør du meg. Det burde vært det første de foreslår før de begynner annen behandling. Meditasjon er det eneste, unntatt kostholdsendringer, som ikke har bivirkninger.

Prozac (fluoxetine) mot depresjon.

Nylige studier viser at SSRI(lykkepiller) har en effekt under signifikant verdi for klinisk bruk. Den er på linje med placebo. Bare i ekstremt depressive pasienter har de litt effekt. Men forkerene diskuterer hvor vidt årsaken til denne effekten ikke nødvendigvis er på grunn av medisinen, men på grunn av mindre effekt av placebo. Altså mener de at SSRI virker bittelitt, men ikke godt nok til at det er klinisk signifikant i behandling av depressive pasienter. Likevel skriver leger ut lykkepiller så blekket spruter. Også til de som ikke er depressive. Man kan nesten si at SSRI er placebopiller med bivirkninger.

Xanax (alprazolam) mot angst

For denne medisinen har mellom 50-90% av pasientene har angstdempende effekt. Det er ganske bra. Det er bedre å ta medisin og få en funksjonabelt liv enn å ta de vonde konsekvensene av å ikke ta medisin.

Det finnes mange studier på meditasjon som konkluderer med betydelig bedring i både depresjon og angst. En studie viser at 72% av depressive pasienter og 62% av pasienter med angst blir bedre med meditasjon. Dette er jo nesten like bra som legemiddelet! Gjennomsnittlig forbedring i depresjonssymptomer ligger på 50% med meditasjon. Det er langt mer enn hva SSRI kan vise til. For angsttilfeller ligger forbedringen på 40% ved hjelp av meditasjon.

Ambien (zolpidem tartrate) mot insomnia.

Her så jeg på en studie hvor 89% av pasientene opplevede bedre søvn med denne medisinen. Men hele 51% opplever hjelp med placebo i samme studie. Vanligvis ligger placebo på mellom 10-20%. Men de sier ikke noe om hvor stor forbedringen er. Bare hvor mange av pasientene som rapporterte forbedring i søvn.

Det er langt over 40 studier på meditasjon som bekrefter dens positive effekt på søvnen. Altså hvor så mange rapportere forbedring i søvnmønsteret at forskerne konkluderer med statistisk signifikant effekt. En studie så også på kvalitetsforbedring og kan vise til en gjennomsnittlig bedring i søvnkvalitet på 15% med meditasjon. Det er ganske mye. Både Yoga, Qi gong, meditasjon og flere kognitive metoder har blitt anbefalt av forskere som metoder i behandling av søvnlidelser.


Så før legen finner frem resepten på sovetabletter som ikke bare gjør pasienten søvnig, men også veldig avstumpet og sløv ellers i hverdagen, hvorfor ikke sette inn litt innsats for å lære bort meditasjon?

Vi kan i det minste legge inn litt innsats for å bruke meditasjon sammen med medisinering og så se hvor mye mindre medisiner vi trenger og bivirkninger vi unngår. Det vil nok være for mye å be om av en travel lege med alt for mye skdom å forholde seg til. Men vi kan jo tenke oss til at det var mulig, og da er det lett å forestille seg at mange problemer og bivirkninger kunne vært unngått.

Ingen kommentarer: