fredag 28. mars 2008

Brain power

Hjernen består av et enormt antall nerveceller. Disse cellene kommuniserer gjennom elektriske impulser og nevropeptider(hormoner i hjernen). Det er faktisk flere koblinger mellom hjerneceller i ett enkelt hode en det er stjerner i hele universet. Herifra styres hormonproduksjon, muskler og alle organer. Fra hjernen går det nerveceller som strekker seg inn i kroppen og er i kontakt med alle organer, funksjoner og alt, helt ned i beina. Meditasjonens aller viktigste effekter kommer sannsynligvis av det som skjer i hjernen.

Forskerne kan måle nervenes elektriske aktivitet i de forskjellige delene av hjernen med elektroder som settes på skallen(EEG), og vi kan få dette ut på en skjerm som viser frekvenser. Når man mediterer ser man at frekvensene blir saktere og de går inn i alfanivået. Til vanlig er hjernen i betanivået. Vi ser høye alfa og teta utslag i alle områder av hjernen under meditasjon. Dette er det samme som skjer når man er i innsovningsfasen og drømmefasen. Meditasjon fremkaller altså den samme tilstanden i hjernen som ved søvn. Men man sover ikke. Jo dypere inn i meditasjonen man går jo lavere frekvens får man i hjernen. Erfarne meditatører har vist at det er mulig å komme helt ned på deltanivå, som er dyp søvn og nærmere koma. Det interessante er selvfølgelig at de har gjort dette bevisst, og at de er fullstendig våkne når de gjør det.

De forskjellige nivåene er:
Våken tilstand: Beta 13Hz – og opp
Drømmesøvn/meditasjon: Alfa 8-13Hz
Dyp meditasjon: Teta 4-8Hz
Nærmere koma: Delta 0-4Hz

Man har også sett at EEG målinger på hjernen viser varige forandringer på de som mediterer. Alfa og teta nivåer i hjernen er sterkere hos de som mediterer jevnlig enn de som ikke gjør det ved for eksempel emosjonelt ubehagelige situasjoner. Det betyr at de som mediterer takler negative følelser bedre. Selv etter bare fire måneder meditasjon.

Man ser spesielt økt elektrisk aktivitet i venstre pannelapp som også vises i personer som er optimistiske, positive, har redusert angst og generell positiv følelsestilstand

Meditasjon øker blodgjennomstrømning i hjernen. Når vi slapper av i kroppen blir også muskelspenninger utløst og andre funksjoner, som forskjellig hormonproduksjon og slikt, blir overflødig. Dette gjør at mer av blodet får flyte igjennom hjernen. Jo mer blod som får flyte igjennom hjernen, jo bedre helse og funksjonalitet vil hjernen ha. Slag, Alzheimer, demens og slike sykdommer forebygges.

Meditasjon gir permanente endringer i nervestrukturen i hjernen. Forskning har vist at meditasjon gjør hjernens nervestruktur mer fleksibel. Den får lettere for å skape nye koblinger og omorganisere sine koblingspunkter(synapser). Man får lettere for å lære og å ta til seg ny informasjon. Dette gjør at man holder seg ung, kvikk, intelligent og minnet blir bedre.

Det er ikke for mer enn 10 år siden at det faktisk ble allment godkjent at hjernen kunne utvikle seg hele livet. Før den tid trodde man at når man ble eldre, sluttet hjernen å utvikle seg. Og dette er sant for de aller fleste. Jo eldre man blir, jo dårligere blir hjernen. Psykologer ved UiO har funnet ut at strukturelt sett er hjernen på topp ved 25års alderen. Etter det går det bare nedover. Men med meditasjon har man bevist det motsatte. Hjernen fortsetter å utvikle seg, uansett alder hos de som mediterer. Selv de som ikke lærer meditasjn før de er 80 år får utvikling i hjernen straks de begynner å meditere gjevnlig.

Forskere har tatt bilde av hjernen med MRI(magnetic reconance imagening) og sett at tykkelsen på områder som har med oppmerksomhet, introspeksjon og sanselighet blir tykkere for de som mediterer. Samme undersøkelse viste at disse områdene ikke blir tynnere med alderen, slik de vanligvis gjør. Meditasjon gjør altså at den fysiske strukturen i hjernen fortsetter å utvikle seg gjennom hele livet.

Her er noen ekstra fordeler med meditasjon som har blitt vitenskapelig dokumentert:

Bedre konsentrasjon, bedre minne. Dette blir bare bedre og bedre for de som har meditert i lang tid.

Bedre høyre hjernehalvdelfunksjon, altså den kreative, løsningsorienterte delen av hjernen.

Raskere reaksjonsevne.

Høyere iq uansett alder. Man har gjort iq-tester på alle aldre. Fra barnehage til aldershjem, og alle har vist bedre resultat på iq-tester etter at de begynte å meditere.


Når man leser alt dette så høres det litt for fantastisk ut til å være sant. Men legg merke til at det er faktisk vitenskapelig dokumentert. Og det vitenskapelig dokumentert veier tungt i vårt samfunn. Mang et overgrep, dødsfall og permanent skade har skjedd i det vitenskapelige dokumentertes navn. Og hvor mange dytter ikke nedpå med 4 ibux hver dag for å dempe enkle smerter som lett kan løses med 20 minutter daglig meditasjon? For meg, som en som mediterer hver dag og ikke har så mange hverdagsproblemer, og sannsynligvis ikke kommer til å ha så mange aldersproblemer heller, er det hårreisende at vi sitter på så mye dokumentasjon, på en så enkel ting, en så lett tilgjengelig ting som meditasjon uten å gjære noe.

Det ville vært enklere og billigere for samfunnet å la folk lære meditasjon allerede i barnehagen.

1 kommentar:

Anonym sa...

utrolig bra blogg! setter pris på veldig mye av hva du har skrevet:)