lørdag 29. mars 2008

Stillhet

Når vi spør dagens unge om hva de synes om stillhet blir de ofte svært tomme i øynene. De aller fleste i vårt samfunn har ingen formening om hva stillhet er, eller hva i huleste poenget med stillhet er. Vi våkner om morgenen til radio, hører på iPod på trikken, maskinstøy og elektrisk dur på jobb, kommer hjem og setter på TVen, og så sovner vi med hodet fullt av lyder og inntrykk. Stillhet er nærmest ikke-eksisterende i vårt samfunn.

Hvordan reagerer du på stillhet?

Hvis du lukker øynene og forstiller deg stillhet - kjenner du frykt eller lengsel? Mange i vårt samfunn blir rett og slett redde av å kjenne stillhet. For noen så føles det som den sanne død, mens for andre igjen er det som å komme hjem.

Stillhet er medisin

Det har blitt gjort enormt mye forskning på meditasjon, som er aktivt bruk av stillhet. Alt fra fysiologisk, hormonelt, psykologisk, sosialt og samfunnsmessig forskning har blitt gjort på meditasjon, og all forskning har utelukkende vært positivt for menneskers helse og livskvalitet. Hvorfor har stillhet en så gjennomgripende effekt?

Alle tanker, følelser, opplevelser vi har og handlinger vi gjør, påvirker kroppen og setter utløser spesifikke hormoner, signaler og funksjoner. Når vi går rundt i vår vante verden av selvhevdelse, ansvarsfraskrivelse og projisering, vil dette skape fysiologiske reaksjoner som påvirker helse og livskvalitet. Visse følelser og tanker gir positive, oppbyggende og restituerende effekter, mens andre følelser gir negative og nedbrytende effekter på kroppen. Dette gjelder også for ubevisste følelser og tanker. Vår ubevisste tanker, følelser, handlinger og reaksjoner holder kroppen fast i en bestem tilstand av hormoner, funksjoner og signaler. Når vi er i stillhet, når vårt indre er stille, når vi ikke retter fokus på verken det vi tenker eller føler eller gjør, vil vi tillate kroppen og bevissthetens naturlige intelligens å gjøre jobben sin.

Kroppens naturlige intelligens

Vår kropp er kanskje noe av det mest intrikate biologiske system som finnes. Ingen som studerer medisin kan unngå å bli dypt fascinert over dens kompleksitet og perfekthet. Det er så mange forskjellige systemer, grupper og funksjoner som samarbeider og interagerer at det utfordrer vår villeste fantasievne. Til og med en enkelt celle har et så komplekst apparat av molekyler og funksjoner at selv med over 200 år intens vitenskapelig forskning har vi langt igjen før vi forstår hva som faktisk skjer.

Det fantastiske med kroppen vår og dette intrikate systemet, er at det fungerer helt av seg selv. Vi trenger ikke tenke på det. Vi trenger ikke tenke på at et sår skal helbredes, det helbredes av seg selv. Dette er kroppens naturlige intelligens. Når vi slipper taket og er i stillhet lar vi kroppen gjøre det den kan best: å leve.

Ingen kommentarer: