tirsdag 20. mai 2008

Indre bilder tydeliggjøres

Forskning har også vist at når du mediterer blir indre bilder og opplevelser tydeligere. Visualiseringen blir sterkere. Minner blir mer konkrete. Subtile følelser blir ikke lenger subtile, men derimot veldig håndfaste.

En studie viste at forsøkspersoner som mediterer ikke reagerer like oppfarende som de ikke-mediterende. Hjernescanning viser at de reagerer med de samme følelsene, men bare ikke like oppfarende. De er mer oppmerksom på sine subtile følelser og kan velge mer hvordan de vil reagere. De kan avgjøre situasjonen og velge deretter. Mens de ikke-mediterende reagerer og kan ikke noe for at de blir sinte, lei seg, skriker ut eller reagerer med sjokk, har de mediterende mer oversikt over sitt indre liv og større valgfrihet. Forskerne konkluderer altså med at meditasjon gir økt oppmerksomhet på subtile følelser og større selvinnsikt

Hvis vi ser dette i sammenheng med sosiale konflikter og familiekonfrontasjoner, hvordan tror du de ville vært annerledes hvis folk hadde vært oppmerksom på sine reaksjoner? Kanskje, eller kanskje garantert, ville mange problemer vært løst med litt selvinnsikt. Meditasjon sørger for det og gjør det enkelt for oss.

Andre studier viser at de som mediterer får en sterkere visualiseringsevne. De får en større indre klarhet og kan styre og skape indre bilder. De får altså mer oversikt og kontroll på sitt indre liv.

Visualisering er godt kjent som en terapeutisk metode. Og de som kan å visualisere vet godt hvor effektivt redskap det er når man skal jobbe med seg selv. Det har blitt gjort mye forskning på visualisering innen psykologi og psykoterapi. En studie tok for seg atleter og hvordan visualisering innvirker i deres resultater. De som visualiserer et godt resultat gjør det bedre enn de som ikke har fokus på det. Og det er jo egentlig selvfølgelig, men det er altså bevist ved forskning også slik at vi kan være helt sikre på at det er sant.

Vi visualiserer egentlig hele tiden. Vi har indre bilder hele tiden. Hvis vi ser for oss at vi ikke får til ting hele tiden, hvordan tror du det går? Sannsynligvis ikke så bra. Derimot hvis du ser for deg at du gjør det bra, hvordan tror du det går da? Sannsynligvis mye bedre. Visualisering er å bevisst styre de indre bildene. Og denne styringen aktiverer hormoner i kroppen på nesten samme måte som selve opplevelsen. Hormoner som stimulerer til mestringsfølelse gir oss et bedre utgangspunkt enn hormoner som stimulerer til mislykkethet. Sant?

Ta f.eks. å lukk øynene og se for deg at du smaker på en sitron. Kjenner du at ansiktsmusklene trekker seg sammen? Munnen fylles med vann? Dette er at kroppen reagerer på dine indre bilder. Hvordan tror du kroppen reagerer hvis du visualiserer at du er frisk? Sannsynligvis vil det lette helbredelsen betraktelig for kroppen.

Meditasjon gjør at visualiseringen din blir sterkere og mer konkret. Med sterkere visualisering reagerer kroppen mer lik den ekte hendelsen. Og det blir lettere å styre ditt eget liv. Du setter deg selv i førersetet av ditt liv. Istedet for å være ett offer for din egen situasjon kan du begynne å være aktiv og jobbe for å skape det livet du ønsker deg. Det er fullt mulig.

Men meditasjon er ikke det samme som visualisering. Trening på visualisering er viktig, men den meditative tilstanden er viktigere. Og jeg vil si at den meditative tilstanden gir deg større utbytte for visualiseringen din enn det å trene på visualisering istedet.

Mitt tips er: gjør heller 20 minutter meditasjon og visualisering etterpå enn å droppe meditasjonen for å gjøre visualisering.

Ingen kommentarer: