torsdag 15. mai 2008

Mindre dødelighet med meditasjon

Det er vanlig å tro at jo eldre du blir, jo nærmere døden kommer du. Det er jo forsåvidt sant, men det betyr ikke at kropp og sinn trenger å degraderes av den grunn. Menneskekroppen er laget for å leve sterk og frisk helt til vi sovner inn. I dag er det mer vanlig at vi dør pga sykdom og fysisk utmattelse enn at vi sovner inn på en naturlig måte.

Det å snakke om døden er veldig tabu og gir svært dårlige følelser, men jeg vil gjøre det her fordi det har blitt gjort veldig interressant forsning på dette.

Statistisk sett øker dødeligheten jo eldre vi blir. For 80 år gamle er dødeligheten på 60%. Det betyr at av alle som blir 80 år vil 6 av 10 dø.

Derimot for de som begynner å meditere vil ting endre seg radikalt. Til og med selv om de ikke begynner å meditere før de er 80 år. En studie blant eldre med hjerteproblemer viste at dødeligheten bland de mediterende var 0 % i løpet av de tre årene studien foregikk. Mens blandt kontrollgruppen var den 60 % som normalt. Dette vil jeg si er ganske radikale resultater som virkelig burde vies mer oppmerksomhet. Meditasjon senker dødelighet og øker overlevelse.

En annen studie sammenlignet dødelighet generelt, av hjertesykdom og av kreft blant 202 eldre mennesker i en periode på 18 år. Blant de mediterende sank dødeligheten generelt med 23 %. Den sank med 30 % for hjerte/kar sykdommer og hele 49 % for kreft. Dette betyr altså at de som mediterer har 50 % mindre sjanse for å dø av kreft.

En annen studie så på overlevelsesevne bland mennesker med HIV i forhold til om de hadde en eller annen spirituell praksis som f.eks. meditasjon, visualisering, bønn, o.l. Forskerene konkluderer med at spirituell eller psykologisk terapi faktisk er relatert til mindre dødelighet også blant de som er alvorlig syke. Desverre så denne studien på mange forskjellige praksiser og kan ikke differensiere hvilke som er mer effektive enn andre. Men basert på alle de andre studiene som henviser til redusert dødelighet bland mediterende vil meditasjon stille som en veldig sterk kandidat.

Ingen kommentarer: