mandag 9. juni 2008

Det er ALDRI for seint å få det bedre

Det er få temaer som er viktigere for forskning enn 'hvordan leve lenger'. Desverre tar det litt av og istedet for å fokusere på livskvalitet og livslengde, fokuserer vitenskapen på livslengde og sykdom. Men det også har blitt gjort noe forskning på meditasjon og livslengde. Ellers hadde det vel ikke vært noe vits å nevne det her. Og selvfølgelig vil meditasjon gjøre at du lever lenger og med bedre livskvalitet. Det er jo ikke noe poeng å være objektiv i en blogg.

Det er flere studier som viser at meditasjon er godt også for de som er eldre. En studie tok for seg mennesker med en gjennomsnittsalder på 74 år som også hadde trange blodårer og hjerteproblemer. De som mediterte fikk redusert noradrenalin, bedre livskvalitet og bedre hjertefunksjon. Selv om de er i siste fase av livet. Selv om de synger på siste verset. Så er det ikke for seint til å få det bedre.

Vi er opplært til å tro at aldring ikke er noe vi kan gjøre noe med. At vi gradvis får en dårligere kropp og at når det først har startet så er det for seint. Det er feil. Det er aldri for seint. Selv ikke for de over 80 år! Og vi har forskning som bekrefter det.

En annen studie så på mennesker med en gjennomsnittlig alder på 81 år. Vanlig overlevelsesrate er ca.40%. Det betyr at av alle som er 80 år vil 6 av 10 sovne inn. Men etter 3 år kunne forskerne se at alle de som mediterte fortsatt levde, og med bedre livskvalitet enn før. Dette er ganske hårreisende. Til vanlig vil 6 av 10 dø når de er over 80 år. Men for de som mediterer er overlevelsesraten en helt annen.

Så istedet for å sette folk på respirator, gi dem medisiner mot medisinene de tar eller stue dem vekk i et hjørne, la dem heller lære meditasjon svingende! Og de får det mye bedre i tillegg til at de lever lenger. Hallo! Det er vitenskapelig bevist!

Ingen kommentarer: