onsdag 30. desember 2009

4 grader av stillhet

Grader av stillhet


Man skulle tro at når man opplever indre stillhet så er det stille. Men det finnes faktisk mange grader av stillhet. Innen taoismen er nivåene av stillhet kartlagt i detalj. Jeg skal ikke gå detaljert til verks her, men kun gi en generell oppdeling slik at det blir lettere for deg å gjenkjenne hva som er hva.


Selv om jeg nettopp har skrevet et innlegg som forklarer hvordan stillhetsmeditsjon er nivåløst, vil jeg skrive litt om de forskjellige gradene av stillhet du kan komme inn i etterhvert som årene går. Jeg deler det opp i 4 nivåer: overfladisk stillhet, dyp stillhet, falsk stillhet og sann stillhet.


Overfladisk stillhet


Overfladisk stillhet er gjerne de første nivåene av meditasjon vi opplever. Når du kjenner kroppen blir rolig, tankene går sakte og du blir klar og våken. Dette er overfladisk fordi vi er jo ikke i stillhet. Vi er bare roligere og mer stille enn normalt. Dette er uansett en stor bragd for de fleste og alle helsegevinster som finnes i meditasjon utløses allerede under denne typen overfladisk stillhet.


Dyp stillhet


Dyp stillhet kommer når vi begynner å få en stabil kontakt med den meditative tilstanden. De første gangene vi legger merke til denne tilstanden kan vi bli skremt eller så opprømt at vi glipper ut av det med en gang. Dette er en helt ny tilstand som vi sjelden eller aldri har vært bevisst på før. Vi får bare små glimt i starten, men etter hvert som vi lærer å oppholde oss i tilstanden og la oss oppsluke av den, vil vi kunne kjenne dette nivået av dyp stillhet gjennom store deler av vår daglige meditasjon.


Falsk stillhet


Falsk stillhet er noe de aller fleste kommer inn i før eller siden i sin utvikling. Dette er en stillhet hvor stagnasjon er dominerende. Mennesker som stenger seg ute fra samfunnet, som undertrykker behov, som fjerner seg fra alt som skjer i det indre, opplever falsk stillhet. Det blir stille. Helt stille. Men det er bare fordi det er stillstand. Ikke fordi man opplever en meditativ stillhet.


Mange lar seg lure av falsk stillhet og tror dette er høye bevissthet. Hvis du kjenner en enorm ekspandert tilstand i meditasjon og tror du har blitt opplyst og selveste buddha, men mister det straks du åpner øynene, da er du i falsk stillhet. Eller kanskje bare fortsatt i forskjellig grader av dyp stillhet. Men hvis du etter en slik ekspandert opplevelse slutter jobben, kutter venner og flytter inn i en hule for at ingen ting skal forstyrre deg i denne tilstanden, da er du garantert i falsk stillhet.


Sann stillhet


Sann stillhet er et helt annet nivå av stillhet. For å komme hit kreves det kontinuerlig meditasjon over lengre perioder. Dette er poenget med stillhetsretreater. Når alle funksjoner i ego stillner og vår virkelighetsopplevelse ikke lenger er underlagt våre vante mønstre opplever vi sann stillhet. Her er vi i en gjennomtrengende meditativ tilstand og samtidig en aktiv del av verden. Det er ingen ting som stenger eller begrenser vår virkelighetsopplevelse eller vår deltagelse. Vi er fullstendig tilstede i øyeblikket, aktive, deltagende, men helt stille samtidig. Alle de gamle mønstrene, trossystemene og begrensningene har stilnet. Det som er igjen er din våkne tilstedeværelse og deltagelse i virkeligheten.

Ingen kommentarer: